С изстрелването на своята ракета носител Falcon Heavy Илон Мъск

...
 С изстрелването на своята ракета носител Falcon Heavy Илон Мъск
Коментари Харесай

Европа губи глобалната надпревара за Космоса

 С изстрелването на своята ракета притежател Falcon Heavy Илон Мъск направи нещо, което галактически организации като НАСА или на европейската организация Esa напоследък вършиха в по-скоро приемлива степен – да разсънят в хората като цяло и в бизнеса в частност ентусиазма за космосически проучвания, за визии.
А също така той прави ракетите по-евтини. Европейците би трябвало да се поучат от това - и да подсигурят хиляди работни места в промишлеността.

Ентусиазмът поспадна още по време на полетите до Луната през седемдесетте години. Само носители на имидж, като астронавтът Александър Герст или галактическа станция или изображения на Mars Rover и Rosetta успяваха спорадично да запаля ентусиазма.

Това даде опция на критиците да мърморят, че галактическите тествания са прекомерно скъпи. Имало задоволително проблеми в света, за чието решение липсват пари. Няма и добра среда за привличане на инвеститорски възторг. Печалба пък можело да се генерира и посредством поръчки от НАСА, Esa или военните.

Но галактическите пътувания са значими поради фундаментални проучвания в Космоса, а и в промишлеността съществува висока нужда - в случай че задачите са преференциални. Затова беше извънредно време да се промени нещо, написа в собствен разбор Sueddeutsche Zeitung. 

Без значение дали Falcon Heavy ще стигне до Марс - емблематичните фотоси, показващи по какъв начин Старман на Мъск върти кормилото на своя спортен автомобил Tesla над Земята, биха могли да са началото на нова епоха за галактическите пътувания. Космосът към този момент не е непокътнато място за богатите нации, а става... най-малко малко по-достъпно.

За това принос имат въодушевени бизнесмени като Илон Мъск и създателят на Amazon Джеф Безос, които са израснали с новините за полетите до Луната и най-сетне желаят да видят други изображения от Космоса, а освен на астронавти, които се реят пред Международната галактическа станция.

Тези бизнесмени вършат галактическото пътешестване по-евтино и по-гъвкаво - и по този метод може би по-изгодно. Мъск е вложил милиони от персоналното си благосъстояние в своята компания Space-X и в този момент може да изпрати посредством Falcon 9 близо 23 тона потребен товар в орбита - на конкурентната цена от 62 млн. $. Изстрелването на европейския притежател Ariane 5 ще коства три пъти повече при сходен потенциал.

Докато макар проблемите си в Tesla Мъск към този момент работи над идната си ракета - Big Falcon Rocket, която може да носи шест пъти по-голям товар в Космоса и ще бъде по-евтина от всички други ракети носители, европейската Arianespace възнамерява Ariane 6. Тя ще бъде изстреляна едвам през 2020 година за първи път и ще има потенциал, сходен на този на своя предходник, ще бъде по-гъвкава и с към 40% по-евтина.

Обаче полетите с нея няма да са толкоз евтини, колкото с Falcon. Експертите от европейската промишленост предизвестяват, че Space-X може скоро да завладее пазарен дял от 80% до 90%.

Аriane към момента обслужва към половината от пазара. Ако европейците желаят да запазят това състояние, минимум ще би трябвало да създадат усъвършенствания в Ariane 6 и да потвърдят, че Esa и Arianespace може да работят толкоз гъвкаво, колкото Space-X. Това включва и обмислянето дали в действителност е належащо да измисля отначало и създава всеки нов винт.

Мъск и други нови галактически бизнесмени, които желаят да раздрусат пазара, употребяват съставни елементи, които са се потвърдили сполучливо в други промишлености. Разбира се, те също по този начин би трябвало да бъдат тествани за склонност за Космоса, само че могат доста да допринесат за стесняване на разноските. Също по този начин и съставените елементи за неведнъж потребление са доста по-евтини.

Arianespace твърди, че е належащо повече гориво за кацане, което понижава потребния товар, а това поражда страхове, че тогава ще получава по-малко поръчки за нови изстрелвания. Space-X пък аргументира, че всеобщото произвеждане и повторната приложимост не се изключват взаимно.

От Калифорния сполучливо бе изстрелян Falcon 9 цели 18 пъти през предходната година, Arianespace имаше 11 изстрелвания, в това число шест с Ariane. Подобни са проектите за 2018 година, до момента в който Space-X възнамерява към 30 изстрелвания.

Европейците са напът да изгубят конкуренцията, а с това - евентуално и доста работни места.
По публикацията работиха: Бойчо Попов, редактор Деляна Петкова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР